Ajakvastagítás, ráncfeltöltés

 

Keskeny ajkak megvastagítására, teltebbé tételére, az arcon kisebb-nagyobb ráncok elsimítására, kezelésére, az arckontúr  kisebb megváltoztatására az elmúlt években, évtizedekben egyre több, egyszerűen injekcióval beadható ráncfeltöltő anyagot fejlesztettek ki. Közös jellemzőjük, hogy használatukkal egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés során azonnal látványos eredmény érhető el. Mellékhatások minimálisak, szövődmény lehetősége nagyon csekély, utókezelés nem
szükséges.

Az injekciós kezelés az arc következő területein alkalmazható:

szemöldökök közötti függőleges ráncok, homlok vízszintes ráncai, nevetőráncok, szarkalábak, alsó vagy felső ajak körüli, időskori, finom függőleges ráncok, besüppedt hegek kiemelése, orrhát kisebb egyenetlenségei, ajakvastagítás, szemgödör alsó pereme, állcsúcs.

Általában nem végzünk feltöltést a szem és szemhéj közeli területen, mert a bőr vékonyága miatt nem tudunk megfelelő  eredményt elérni. Rendelőnkben elsősorban szövetbarát, felszívódó anyagokat használunk, leggyakrabban hyaluronsav tartalmúakat. Más töltőanyagokat (nem felszívódó: bioalkamid, dalcon, saját fascia vagy heg) egyedi elbírálás alapján alkalmazunk, mert ezen esetekben gyakoribb a nem kívánt mellékhatás.

Hyaluronsav tartalmú anyagaink: Teosyal (svájci) & FHAR+ (olasz). A hyaluronsav az egészséges bőr egyik nagy mennyiségben előforduló alkotórésze. A bőrben vizet köt meg, így biztosítva annak feszességét, hidratáltságát és természetes rugalmasságát. A hyaluronsav koncentrációja az életkor előrehaladtával csökken, megindul a bőr öregedési folyamata, melynek jele többek között a ráncok kialakulása, arugalmatlan bőr. A hyaluronsav allergiapróba nélkül adható, mivel a szervezetben is megtalálható. Ebből adódik a hátránya is, mert a szervezet lebontja, így a hatás 4-8 hónapig tart és ismételni kell a kezelést. Különböző minőségű és mélységű ráncokra más és más szerkezetű hyaluronsav készítményt használunk.

Egyéb anyagok:

 • Saját zsírszövet: Vannak, akik bizalmatlanok minden idegen anyaggal szemben, nekik ajánlanánk a saját zsírral történő feltöltést. A test jó minőségű zsírszövettel rendelkező helyeiről (pl.: has, comb, csípő) veszünk annyi zsírszövetet, amennyi szükséges. A beinjektált zsír egy része szintén lebomlik, ezért utántöltés itt is szükséges. Többszöri utántöltés esetén maradandó az eredmény.

A fenti anyagokat nagyon vékony tű segítségével juttatjuk a kezelendő területbe. Amennyiben szükséges, a kezelendő területet érzéstelenítjük. A kezelés 5-10 percet vesz igénybe és hatását is azonnal látjuk, sőt a beadási procedúra miatti duzzanat  hozzáadódik a beadott anyag mennyiségéhez. Kezelés után 2-3 óráig bőrpír, esetleg bevérzés jelentkezhet.

Kezelés utáni teendők:

 • 2 napig az injektált területet ne nyomkodjuk.
 • Tartózkodjunk a sok beszédtől, nevetéstől.
 • Az első napokban nagy hőhatásnak (szolárium, napozás) ne tegyük ki a kezelt területet.
 • Ajakvastagítás után 1 hónapig ne végeztessünk ajaktetoválást.
 • A 2. napon már sminkelhető a kezelt terület.

Nem javasoljuk a kezelést:

 • meglévő bőrbetegség (herpesz, ekcéma, stb.) esetén,
 • autoimmun kórképek esetén,
 • súlyos allergia esetén,
 • véralvadásgátlót szedőknél (heparin, syncumar).

Szövődmények:

 • Allergiás reakciók (bőrpír, duzzanat, érzékenység), melyek általában maximum 12-48 óra alatt megszűnnek.
 • Az anyag a vártnál gyorsabban szívódik fel.
 • Bevérzés a szúrás helyén.