Anyajegyek, bőrelváltozások, hegek

(eltávolítás, korrekció)

Az elmúlt években megsokszorozódtak a rosszindulatú bőrelváltozások, egyre gyakrabban keresik fel ilyen jellegű problémával is rendelőnket. Megfelelő vizsgálatokkal és bőrgyógyász kolléga bevonásával könnyebben döntünk a szükséges beavatkozásról. A gyanús esetek szövettani vizsgálatát is elvégezzük. Az anyajegyek, bőrelváltozások eltávolítását megoldhatjuk hagyományos módszerrel (kimetszés) vagy lézerrel is.

A kimetszést a plasztikai elveket szem előtt tartva végezzük, de első az onkológiai elv, vagyis az elváltozás épben történő eltávolítása megfelelő biztonsági zónával.

Az anyajegyek és bőrfüggelékek eltávolítása után is felléphet gyulladás, de ez ritka és jól kezelhető szövődmény. Ha a sebgyógyulás zavara miatt nem ideális a hegképződés, akkor a heg korrekcióját is elvégezzük. A sebgyógyulás más és más testtájakon mindenkinél különbözően zajlik. Befolyásolja még a sebgyógyulást a genetikai adottság, a környezeti hatások és az utókezelés.

Sérülésnél és műtéti beavatkozásnál előfordul, hogy nem ideálisan gyógyul a seb és kialakul a hypertrophiás heg (széles, vaskos), mely idővel javulhat. Szerencsére ritkán, de előfordul a keloid, mely a bőr szintjéből durván kiemelkedik, viszket és az eredeti heg széleit nem tisztelve továbbterjed. A hypertrophiás hegeket fél-egy év várakozás után kezeljük sebészeti úton. Addig csak konzervatív terápiát (krém, szilikon lap, injekció, stb.) alkalmazunk. Sebészeti kezeléskor újra kimetszés, Z-plasztika történik, mely ideálisabb hegvonalat alakít ki és várhatóan szebb heget biztosít. A keloidos hegeket ritkán kezeljük sebészileg, mert teljes kimetszés esetén még nagyobb keloid keletkezik, mint az eredeti. Keloid esetén inkább injekciós vagy szilikon lapokkal való kezelést javasolunk, nyomásterápiával kiegészítve. A kezelések hatására a feszítő, viszkető panaszok megszűnnek, és a keloid visszahúzódva megpuhul.

Tetoválások eltávolítása

Sebészi kimetszést alkalmazunk, amely függ a tetoválás nagyságától és helyétől. Lehet, hogy csak több ülésben oldható meg az eltávolítás. Ha a tetoválás túl nagy, akkor lézeres eltávolítást javasolunk.