Orrplasztika

(csontos és porcos elváltozások korrekciója)

Az orr az arc karakterét meghatározó, esztétikai egysége. Elváltozásai, ellentétben más testi jeggyel szemben (haj, ruha, stb.) nem fedhetők el, ezért viselőjének fokozott a korrekciós igénye. A pubertás vége előtt nem végzünk orrműtétet, mert a korai műtét az arckoponya szerkezetének megbontásával jár, és a kamaszkori arckoponya növekedést megzavarhatja. Leggyakoribb panaszok a púpos, kampós, íves orrhát, a lógó hosszú orr, a vaskos, széles orrcsúcs; de ezen elváltozások gyakran kombinálódnak orrsövényferdüléssel. Ezek az elváltozások lehetnek a csontos vagy porcos orrvázon, vagy mindkettőn.

Minden esetben egyénre szabott műtéti tervet kell készíteni, aminél a vezető szerep a páciens kívánsága.

Az orrplasztika bonyolult műtét. Az esetek nagy részében az orrnyílásban elhelyezett metszésekből megoldható a probléma, de nem ritkán úgynevezett nagy, nyitott műtét szükséges. Ilyenkor a columellán (orrnyílások közötti bőr) apró metszést ejtünk. A műtétet leggyakrabban narkózisban végezzük, mert a helyi érzéstelenítésben végzett operáció sok kellemetlenséggel jár. A műtéti technikával szinte minden orrelváltozást kezelni tudunk: csontos, porcos púp, lógó orrcsúcs megemelése, az orr hosszának rövidítése, keskenyítése, vaskos orrcsúcs keskenyítése; sőt, ha szükséges, porcot tudunk pótolni is. Az elváltozások  gyakran orrsövényferdüléssel is járnak, ilyenkor célszerű egy ülésben megoldani az esztétikai és funkcionális problémákat.

Az orrműtét után 2-10 napra gipszsínt helyezünk fel. Egy vagy két napra az orrnyílásokba tampon kerül. A műtétet követően a szem körül és az arcon bevérzés, ödéma megjelenése természetes. Fájdalommal gyakorlatilag nem kell számolni. A gipsz levétele után már jól látható az eredmény, de végleges állapot csak több hónap múlva várható. A műtét után 2 hétig hajolástól, emeléstől, orrfújástól tartózkodni kell.

Szövődmények: gyulladás, vérzés, melyek ritkán igényelnek aktív beavatkozást (antibiotikum, tampon visszahelyezése). Fontos, hogy az operált orrot az ütéstől, megfázástól óvjuk.