Botox kezelés

(ránctalanító kezelés, hónalj-, tenyérizzadás csökkentése)

Az elmúlt években a ránckezelés területén leggyakrabban végzett beavatkozás a botox injekció. Fontos hangsúlyozni, hogy a botox kezelés nem ráncfeltöltés.

Mi a botox? A Clostridium botulinum baktérium által termelt exotoxin. A botox 1989 óta használatos terápiás céllal elsősorban neurológiai eredetű betegségeknél (torticollis). Jelenleg az Európai Unióban, így Magyarországon is az Allergan cég által forgalmazott Botox és Vistabel nevű készítmények használatosak. A több apró szúrással beadott injekció az ingerület áttétel akadályozásával, a beadás helyén lévő izom és verejtékmirigyek működését gátolja. A botox beadása injekcióval történik, a toxin az idegvégződéseken hatva gátolja az izommozgást és a ránc kisimul, a verejtékezés lecsökken. A kívánt hatás  3-4 nap múlva lesz látható, de a teljes hatás beállásához 1 hétre van szükség. A kezelés hatása 4-6 hónapig tart, ezt követően fokozatosan csökken, majd megszűnik. A hatás tartama egyénenként változik. Ismételt beadás esetén a hatástartam általában tartósabb. A botoxnak nincs semmilyen káros hatása. Alkalmazása szakember kezében biztonságos a szervezetre nézve. Több évig alkalmazott kezelés után is regenerálódnak az idegvégződések.

Alkalmazási területek: homlok, orrgyök, szarkalábak. Fokozott izzadás miatt: tenyér, hónalj, talp.

Mire kell ügyelni beadás után:

  • Kezelés után 2-3 óráig nem szabad lefeküdni, nehogy a toxin elvándoroljon.
  • A területet nem szabad masszírozni.

Mellékhatások:

A kezelés biztonságos és helyes alkalmazása mellett kevés komplikáció fordul elő:

  • Bevérzés, duzzanat (pár nap alatt rendeződik).
  • A hatóanyag elvándorol és nem kívánt izomzatban gyengeséget okozhat (átmeneti szemhéjgyengeség, esetleg kettős látás, a tenyér szorító ereje
    csökken).