Hasplasztika

(hasizom szűkítés, köldökplasztika)

A szülést követően főleg a has és emlő alaki deformitásai szembetűnőek és maradandóak. Kevés azok száma, akiknek oly mértékű regressziót mutat alakjuk, hogy a szülést akár le is tagadhatják. Nagyobb mértékű hízást és fogyást követő alakváltozások szintén maradandó elváltozásokat mutatnak (lógó has, striák, zsírpárnák, hasizom szétcsúszása). Nem véletlenül népszerűek a különféle diétákat, bőrregeneráló és fiatalító kúrákat ajánló fitnesz klubok. Szerencsés alkatúaknál és kitartóaknál némi eredményt el is lehet érni, de jó részük kénytelen plasztikai sebészhez fordulni.

Hasplasztika során a bőr- és zsírfelesleg eltávolításával együtt megoldható a zsírszívás azon helyeken, melyeket a műtét nem érint (gyomor, csípő, deréktájék). Szükség esetén a „szétcsúszott” egyenes hasizmok (rectus diastasis) szűkítése szintén elvégezhető, sőt az esetleg fennálló köldöksérvet is ellátjuk. A műtét során a metszést a bikinivonalban ejtjük lehetőleg úgy, hogy a heg a későbbiekben a nadrág vonalán belül maradjon. Felpreparáljuk a hasfal bőrét és zsírját a bordaívekig, miközben a köldököt körbemetszük. A hasfal bőrét megfeszítjük, a felesleget eltávolítjuk, a köldököt új helyen kiszegjük; illetve, ha szükséges az egyenes hasizomkat megvarrjuk, ezzel csökkentjük a hasfal elődomborodását. Szükség esetén végzünk kisebb méretű hasfali műtéteket is, amikor a köldököt nem helyezzük át, csak a köldök alatti felesleget távolítjuk el. A hasplasztika műtétje után 2 napig szívócsövet hagyunk bent a képződő szövetnedvek és vér eltávolítására. Jelentős fájdalomra nem kell számítani. A műtétet leginkább narkózisban végezzük, de lehetséges gerincérzéstelenítés is. A műtét után szorító kötést használunk 3-4 hétig. A varratszedésre a harmadik héten kerül sor.

Szövődmények:

  • Ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás lehetséges.
  • Hasplasztika után a savós váladék vagy zsír folyósodása miatt néha a szívócsövet tovább benntartjuk, vagy punctióra, ill. újracsövezésre kényszerülünk.
  • A feszülő hasfal miatt néha a heg vaskosabb lesz, de ez később korrigálható.
  • A műtéti metszés a bőridegeket is sérti, ezért kb. fél évig előfordul a hasfal érzés eltérése, de ez spontán regenerálódik.
  • Trombózis igen ritka, de ha az anamnézis ilyen hajlamra ad okot, akkor trombózis profilaxist végzünk.