Fülplasztika

(elálló fülek korrekciója, fülkisebbítés, fülcimpa-korrekció)

A fülkagyló alakja rendkívüli változatosságot mutat. Legszembetűnőbb és viselőit zavaró változat az elálló fül. A közhiedelemmel ellentétben ennek oka nem gyerekkori „elfekvés”, hanem fejlődési variáció. Így a leragasztás, lekötés nem vezet eredményre. Ezzel a problémával minden korosztály és mindkét nem felkeresi rendelőnket, mert elégtelen megjelenést kölcsönöz viselőjének. Az elváltozás plasztikai sebész kezében jó eredménnyel korrigálható. A műtét 6-7 éves kor előtt nem végezhető.

Az operáció ambulánsan végezhető helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen. A fül mögött rejtve metszünk és a porcot hátulról korrigálva érjük el a kívánt formát. A heg így alig láthatóan és jól gyógyul. Az sem ritka, hogy csak az egyik fül elálló, vagy egy korábbi korrekció nem volt teljesen sikeres. Természetesen ez is korrigálható.

A műtét után egy hétig kötést helyezünk fel. Ezt követően történik a varratszedés. A kötés eltávolítása után javasoljuk még 2-3 hétig éjszakára pánttal vagy kendővel lekötni és védeni a frissen operált füleket. 10 nap után a hajmosás is lehetséges. A műtét után 1-2 napig fájdalom természetes, de tablettával jól uralható. A műtétet követően a fülek érzéketlenné vagy érzékennyé válnak, de ez spontán regenerálódik. A fül eredeti színe és állapota néhány hét alatt helyreáll. A fülműtétek szövődményei igen ritkák. Bevérzés, gennyedzés fordulhat elő, de ezek jól kezelhetők. A műtéti tervet a nagy alaki variációk miatt mindig egyénre szabva kell elkészíteni.

Az elálló fülön kívül gond lehet még a nagy fül problémája, mely ékkimetszéssel korrigálható, de ilyenkor a fül elülső felszínén is heg keletkezik. Egyre
gyakoribb a széthasadt fülcimpa (nehéz fülbevaló miatt), mely szintén jól korrigálható.