Arcplasztika

A kor előrehaladtával az öregedési folyamatok arcunkon is megjelennek. Csökken a kollagén, a rugalmas rostok száma, a bőr vízmegtartó képessége stb. Ez egyénenként változó sebességgel és időben jelentkezik. A mimikai izmok, a kötőszövet és a zsírpárnák a gravitáció miatt megereszkednek. Ezen nem kívánatos, zavaró jelenségeken arcplasztikai műtéttel jó eredménnyel tudunk segíteni.

A műtét kiterjedhet a teljes arcra és a nyak területére, ezt nevezzük teljes arcplasztikának. Végezhető műtét külön az arc felső részén, a nyakon és a homlokon önállóan is. Mindegyik eljárás végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Gyakoribb a narkózisban végzett műtét, mert a helyi érzéstelenítésben végzett műtét kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel jár együtt.

A műtéti metszést a halántékon és a fül előtt, illetve mögött a hajas fejbőrbe rejtve végezzük. A fül előtti metszés hege alig látható, de ez is részben a fülporc belső felszínén rejtve halad és annyira vékony, hogy nem zavaró. A műtét általában 2 óráig tart. Először felpreparáljuk az arc bőrét, majd a bőr alatti szöveteket felemelve, öltésekkel rögzítjük és megfeszesítjük. A felesleges bőrt pedig kimetszük. A műtét kiegészíthető a toka zsírszívásával, az orr melletti barázda feltöltésével egyidejűleg. A műtét után 6-8 napig turbánszerű kötés szükséges. A varratszedésre 8-10 nap múlva kerül sor. A műtétet követően duzzanat és kisebb keménységek alakulhatnak ki, melyek kb. 2 hét alatt felszívódnak. A műtéti terület felpuhulása kb. 3-4 hét múlva  következik be, és ettől kezdve sminkelés is lehetséges.

Szövődmények: bevérzés és gyulladás elvétve jön létre, de jól kezelhető, és ritkán igényel nagyobb beavatkozást.  Előfordulhat az arcidegek érintettsége is, mely lassan, de spontán gyógyul. A hajas fejbőrben lévő metszés mellett hajritkulás előfordulhat.